συχνότερες παθήσεις στόματος στους σκύλους

Οι 6 Συχνότερες Παθήσεις του Στόματος Στους Σκύλους

Τα προβλήματα, που μπορεί να προκύψουν στη στοματική κοιλότητα των σκύλων είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση, που καλούνται πολλές φορές να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες. Ο έγκαιρος εντοπισμός τους είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών και άλλων δυσάρεστων προβλημάτων, όπως αιμορραγία, μόλυνση ή ακόμα και βλάβη στα εσωτερικά όργανα του σκύλου.

Ποιες είναι οι 6 συχνότερες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας στους σκύλους;

Οι 6 συχνότερες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας στους σκύλους είναι:

1.   Τραυματισμός από ξένα αντικείμενα στο εσωτερικό του στόματος

Ο τραυματισμός από ξένα αντικείμενα, που μπορούν να βρεθούν στο στόμα του σκύλου (π.χ. κομματάκι ξύλου) είναι μία κοινή πάθηση που συχνά διαχειρίζονται οι κτηνίατροι.

Τα σημάδια ύπαρξης ξένου αντικειμένου στο στόμα περιλαμβάνουν την υπερβολική παραγωγή σάλιου και την τάση για εμετό. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες δεν αντιλαμβάνονται ότι το κατοικίδιο τους μπορεί να νιώθει δυσφορία ή πόνο, καθώς αυτό τρώει και πίνει κανονικά. Εάν όμως, κάποιο ξένο αντικείμενο παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και ασυνήθιστη κακοσμία του στόματος.

Συνίσταται οι ιδιοκτήτες να ελέγχουν τακτικά τη στοματική κοιλότητα του σκύλου τους, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάτι κολλημένο, κάποιο ξένο σώμα, δηλαδή, ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα. Επίσης, είναι σημαντικό, ο έλεγχος να ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία του σκύλου ώστε να αποκτήσουν εξοικείωση με τη διαδικασία και να μην αντιδράνε έντονα. Αυτό , διευκολύνει τόσο τον κάθε ιδιοκτήτη, όσο και τον κτηνίατρο, όταν ένα ζώο βρίσκεται στο κτηνιατρείο για εξέταση. Εάν οι ιδιοκτήτες ενός σκύλου, αντιληφθούν ότι κάτι υπάρχει σφηνωμένο στο στόμα του ζώου τους, καλό είναι να επικοινωνήσουν  με τον κτηνίατρο, ο οποίος θα προχωρήσει άμεσα στην αφαίρεσή του.

2.   Στοματικές κακώσεις

Ορισμένες φυλές σκύλων είναι πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς  στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, όπως κοψίματα και σπασμένα δόντια, επειδή συχνά μασούν σκληρά αντικείμενα (π.χ. κόκκαλα). Οι τραυματισμοί μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλα ζώα και μπορεί να περιλαμβάνουν γρατσουνιές από γάτα, δαγκώματα από φίδι ή τσιμπήματα μελισσών.

Τα επιφανειακά κοψίματα δε χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Εντούτοις, το τσίμπημα μέλισσας ή το δάγκωμα φιδιού απαιτούν άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης.

Όταν ο σκύλος δεν επιθυμεί να φάει ή να πιει και εντοπίζεται αίμα στο σάλιο του, τότε πιθανόν το σκίσιμο στα χείλη, τη γλώσσα ή τα ούλα να είναι μεγάλο και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον κτηνίατρο.

3.   Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τη συσσώρευση σωματιδίων των τροφών και βακτηρίων στο μήκος της γραμμής των ούλων του, τα οποία σχηματίζουν πλάκα. Η πλάκα όταν συνδυάζεται με το σάλιο, σκληραίνει και γίνεται πέτρα προκαλώντας φλεγμονή και κακοσμία του στόματος.

Συχνότερες Παθήσεις του Στόματος Στους Σκύλους Συχνότερες Παθήσεις του Στόματος Στους Σκύλους

4.   Περιοδοντίτιδα

Όταν η ουλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία οδηγεί σε περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή όλων των υποστηρικτικών δομών ενός δοντιού. Με την πάροδο του χρόνου η συσσώρευση της πέτρας κάτω από τα ούλα προκαλεί διαχωρισμό των ούλων από τα δόντια και έτσι δημιουργούνται βακτήρια. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού, καταστροφή των ιστών και στο σχηματισμό παχύρρευστου υγρού (πύο).

Ορισμένες μικρόσωμες φυλές σκυλιών είναι πιο επιρρεπείς στη δημιουργία περιοδοντίτιδας, λόγω του μικρού μεγέθους της στοματικής τους κοιλότητας. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η περιοδοντίτιδα είναι:

  • Κακοσμία στόματος
  • Φλεγμονή
  • Αιμορραγία των ούλων
  • Απώλεια δοντιών
  • Σιελόρροια

Σε πρώιμο στάδιο, αποφεύγεται με τακτικό βούρτσισμα, ενώ σε προχωρημένο στάδιο είναι μη αναστρέψιμη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και σε άλλα όργανα.

5.   Στοματικά κονδυλώματα

Τα στοματικά κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των στοματικών θηλωμάτων του σκύλου και εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία. Εντοπίζονται στα χείλη, στα ούλα και στη γλώσσα και είναι μεταδοτικά. Αν και είναι αντιαισθητικά, συνήθως υποχωρούν από μόνα τους και, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές (π.χ. αιμορραγία).

6.   Όγκοι στόματος

Οι όγκοι του στόματος μπορεί να είναι καρκινικοί και μη καρκινικοί. Εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του στόματος αλλά κυρίως στον ιστό των ούλων ή στο πίσω μέρος του λαιμού. Ακόμη και όταν πρόκειται για μη καρκινικό όγκο, η αφαίρεσή του είναι αναγκαία, καθότι καταλαμβάνει χώρο που μπορεί να εμποδίζει το ζώο από το να επιτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως είναι η μάσηση, η κατάποση κλπ. Η υπερβολική παραγωγή σίελου και το γλείψιμο πολλές φορές, μπορεί να αποτελέσουν σημάδια ύπαρξης του όγκου.

Επικοινωνία

Επικοινωνία