Τι ΔΕΝ Πρέπει Να Τρώει Ο Σκύλος Σας

Τι ΔΕΝ πρέπει να τρώει ο σκύλος σας

Η διατροφή του σκύλου για την υγεία του, είναι εξίσου σημαντική με εκείνη του ανθρώπου. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να την αμελούμε αλλά να προσέχουμε τι καταναλώνει καθώς μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος στην καλή υγεία του αγαπημένου σας φίλου!

Γιατί το γάλα είναι μία απαγορευμένη τροφή για το σκύλο;

Το μόνο γάλα που χρειάζονται τα σκυλιά είναι το μητρικό για τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους. Όσο μεγαλώνει ένα κουτάβι, το ένζυμο που διασπά την λακτόζη του γάλακτος, η λακτάση, μειώνεται προοδευτικά. Η κατανάλωση γάλακτος από έναν οργανισμό που δε μπορεί να διασπάσει την λακτόζη έχει ως αποτέλεσμα πόνους στο έντερο, τυμπανισμό (φούσκωμα), και κολίτιδα. Για το λόγο αυτό, μετά από ένα σταδιακό απογαλακτισμό, δεν πρέπει να ξαναδώσετε στον σκύλο σας γάλα.

Αν χρειαστεί να δώσετε γάλα σε ένα ορφανό κουτάβι, προτιμήστε ειδικό υποκατάστατο γάλακτος για σκύλους. Το αγελαδινό γάλα δεν έχει τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του κουταβιού. Αν πάλι δεν βρίσκετε υποκατάστατο για σκύλους και είναι άμεση ανάγκη να ταΐσετε ένα κουτάβι, δώστε συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα (κουτί) χωρίς να το αραιώσετε.

Ποιες είναι οι συνέπειες των κόκκαλων;

Κανένα κόκκαλο δεν είναι κατάλληλο για την διατροφή του σκύλου. Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Ούτε από βοδινό, ούτε από κοτόπουλο. Ούτε ωμό, ούτε βραστό. Δεν είναι στη φύση κανενός θηλαστικού να τρώει κόκκαλα. Κόκκαλα θα έτρωγε ένας πεινασμένος σκύλος αν δεν είχε να φάει κάτι καλύτερο. Τα κόκκαλα δεν έχουν καμιά διατροφική αξία. Είναι μόνο μία ευχάριστη απασχόληση για τον σκύλο. Αντί για αυτά όμως θα μπορούσε να μασήσει κάτι άλλο που δεν έχει τις αρνητικές συνέπειες των κόκκαλων (οδοντικό νήμα, δερμάτινα παιχνίδια κ.α.).

διατροφη σκυλου διατροφη σκυλου

Ποιες είναι οι συνέπειες:

 • Στα δόντια: Όχι μόνο δεν καθαρίζονται τα δόντια τρώγοντας κόκκαλα (όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί), αλλά αντιθέτως φθείρονται και σπάνε.
 • Στον οισοφάγο: Ο συνεχής ερεθισμός του οισοφάγου καταλήγει σε χρόνια οισοφαγίτιδα. Επίσης μπορεί κάποιο κόκκαλο να κολλήσει στον οισοφάγο και να τον τρυπήσει.
 • Στο στομάχι: Τα κόκκαλα ερεθίζουν το στομάχι προκαλώντας οξείες και χρόνιες γαστρίτιδες και έλκη.
 • Στο έντερο: Ένα μεγάλο κομμάτι μπορεί να φράξει το έντερο προκαλώντας ειλεό, πράγμα πολύ επικίνδυνο καθώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο σκύλος πεθαίνει εντός λίγων ωρών. Επίσης, αιχμηρά κόκκαλα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του εντέρου και θάνατο από περιτονίτιδα. Αλλά και μικρά κομμάτια κόκαλων μπορούν να γίνουν βλαβερά.

Αν αναμειχθούν στο στομάχι και στο έντερο με φαγητό, θα σχηματίσουν μια συμπαγή και σκληρή μάζα που δεν θα μπορεί να προωθηθεί με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Το αποτέλεσμα θα είναι δυσκοιλιότητα, ειλεός και μεγάκολο. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει η ζωή του σκύλου από κόκαλα, σίγουρα θα προκληθεί κολίτιδα από τον ερεθισμό του παχέος εντέρου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, είναι όμως δύσκολο να θεραπευτεί εντελώς αν ποτέ ξεκινήσει. Ο σκύλος θα είναι επιρρεπής σε κολίτιδες σε όλη του την ζωή.

διατροφη σκυλου

Τι θα πρέπει να αποφεύγεται στη διατροφη του σκυλου σας;

 • Κονσέρβες. Οι κονσέρβες περιέχουν προϊόντα σφαγείου που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, αρκετό λίπος και ένα μικρό ποσοστό κρέατος (αν διαβάσετε πόσο μικρό είναι αυτό το ποσοστό θα εκπλαγείτε). Περιέχουν επίσης συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης. Όπως καταλαβαίνετε, τα συστατικά αυτά δεν είναι ποιοτική διατροφη σκυλου, ενώ παράλληλα προκαλούν δυσπεψία και κολίτιδα. Αν θέλετε να δώσετε κονσέρβες στο σκύλο σας, μπορείτε να πάρετε κονσέρβες από κάποιο κτηνιατρείο ή pet shop- προτιμήστε εταιρείες επώνυμες, που έχουν κονσέρβες με μεγάλο ποσοστό κρέατος και είναι καλές ποιοτικά και όχι αυτές που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
 • Τηγανιτά. Ενώ το ωμό ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε και ω λιπαρών οξέων, το τηγανιτό λάδι προκαλεί κολίτιδα.
 • Λίπη σε μεγάλη ποσότητα. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας λίπους στην καλύτερη περίπτωση θα προκαλέσει κολίτιδα. Στην χειρότερη, θα προκαλέσει οξεία παγκρεατίτιδα με κολικό, κατάσταση που είναι επικίνδυνη. Η καθημερινή κατανάλωση λιπαρών τροφών στην διατροφη σκυλου, όπως θα ξέρετε, καταλήγει σε παχυσαρκία και τα άσχημα συνακόλουθά της όπως αρθρίτιδα, καρδιοαγγειακά προβλήματα, διαβήτης κλπ.
 • Ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα. Καταρχήν, η γνωστή ρήση ότι “τα γλυκά και η σοκολάτα προκαλούν τύφλωση στα σκυλιά” είναι μύθος. Τα σκυλιά, όπως και εμείς, μπορούν άφοβα να φάνε κάτι γλυκό σε λογική ποσότητα. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης καταλήγει σε παχυσαρκία. Καλό είναι ωστόσο να αποφεύγονται οι σοκολάτες και τα γλυκά, που προορίζονται για τον άνθρωπο
 • Πικάντικα/καυτερά. Το πιπέρι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα προκαλούν οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα και κολίτιδα. Όταν βρίσκονται σε σάλτσα, μπορείτε να την αφαιρέσετε ξεπλένοντας  το φαγητό με νερό.
 • Ωμά κρέατα και άπλυτα λαχανικά. Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας ωμό κρέας/κοτόπουλο/ψάρι/αυγά καθώς και άπλυτα ωμά λαχανικά είναι ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο δεν τα τρώμε και εμείς ωμά: τροφική δηλητηρίαση από διάφορα μικρόβια όπως Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο, Κολοβακτηρίδιο, Κλωστρίδιο, Λιστέρια, Σταφυλόκοκκος, Τοξόπλασμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις παρουσιάζουν διάρροιες, κοιλιακό άλγος, εμετούς, πυρετό κ.α.. Μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Μεγάλο πρόβλημα επίσης στην Ελλάδα στα ωμά κρέατα είναι ο Εχινόκοκκος.
 • Πατατάκια, γαριδάκια και λοιπά σνακ. Συντηρητικά, χρώματα, χημικά πρόσθετα, πολύ αλάτι και ζάχαρη βρίσκονται σε αυτά τα φαγητά. Δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τόσο στην διατροφή τη δική σας, όσο και του σκύλου σας.
 • Σταφύλια και σταφίδες. Πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και σε μικρές ποσότητες απο την διατροφη του σκυλου σας γιατί προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

διατροφη σκυλου