Σκύλος Και Κόκκαλα

Σκύλος & Κόκκαλα: Πόσο επικίνδυνα είναι;

Μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες ειδικά των σκύλων είναι να μασούν κόκκαλα, σαν λιχουδιές, ακόμη και σαν κανονικό φαγητό!!- κάτι που οι ιδιοκτήτες πολύ συχνά φροντίζουν δυστυχώς  να παρέχουν στα αγαπημένα τους κατοικίδια. Η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα και νόστιμα κόκκαλα δίνουν ιδιαίτερη ικανοποίηση στο σκύλο, προσφέροντάς του στιγμές απόλαυσης και παιχνιδιού. Ωστόσο, τα κόκκαλα αποτελούν μία άκρως επικίνδυνη ασχολία για το σκύλο, καθώς μπορεί να είναι ακόμα και απειλητική για τη ζωή του. Επιπλέον, δεν προσφέρουν καμία ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Είναι γεγονός ότι τα κόκκαλα ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ  μία ασφαλή και υγιεινή «λιχουδιά» για τους σκύλους. Τα περισσότερα κόκκαλα είναι επικίνδυνα για τα σκυλιά, ενώ προκαλούν ποικίλα προβλήματα υγείας. Οι περισσότεροι επαγγελματίες της κτηνιατρικής υγείας αναφέρουν πολλές ιστορίες δυσμενούς εξέλιξης που σχετίζονται με τα κόκκαλα.

Η -επί πολλά χρόνια- υπόθεση ότι τα κόκκαλα είναι κατάλληλα για τους σκύλους αποτελεί μύθο και έχει καταρριφθεί.

Γενικώς, καλό είναι να μη δίνουμε κόκκαλα στους σκύλους μας, είτε αυτά είναι ωμά, είτε είναι μαγειρευτά.

Σκύλος & Κόκκαλα – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα κόκκαλα και τα σκυλιά. Τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στους σκύλους μετά την κατανάλωσή τους, ακόμη και αν πρόκειται για ωμά κόκκαλα.

 • Σπασμένα δόντια
  Τα κόκκαλα είναι αρκετά σκληρά και κάποιες φορές, όσο και αν αυτό μας φαίνεται αδύνατο ή δύσκολο, μπορούν να κάνουν τα δόντια του σκύλου να σπάσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ειδική οδοντιατρική παρέμβαση ή και εξαγωγή δοντιών.
 • Τραυματισμοί στο στόμα
  Οι αιχμηρές άκρες των κόκκαλων μπορούν να σχίσουν τα ούλα, τη γλώσσα και άλλους ιστούς της στοματικής κοιλότητας του σκύλου σας. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για το σκύλο, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί εσωτερική αιμορραγία. Τα κόκκαλα μπορούν επίσης να κολλήσουν στο στόμα, ιδίως μεταξύ των γομφίων της κάτω γνάθου.
 • Απόφραξη αεροφόρων οδών
  Είτε ολόκληρο, είτε μέρος του κόκκαλου, μπορεί να γλυστρήσει κάτω από το λαιμό και να κολλήσει, φράσσοντας τις αεροφόρες οδούς και προκαλώντας πνιγμό στο σκύλο.
 • Επιπλοκές στο γαστρεντερικό σύστημα
  Τα κόκκαλα που διέρχονται από το πεπτικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες. Ένα κομμάτι τους μπορεί να εγκλωβιστεί στον οισοφάγο, το στομάχι ή και το έντερο και να τρυπήσουν το τοίχωμά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθούν τα κόκκαλα.
  Επίσης, άλλη επιπλοκή είναι ο ερεθισμός κατά τη διέλευσή τους από το γαστρεντερικό σύστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει πιθανότητα ο σκύλος να κάνει έμετο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Σκύλος Και Κόκκαλα Σκύλος Και Κόκκαλα

Εναλλακτικές επιλογές για το σκύλο

Το μάσημα είναι απαραίτητο για τα σκυλιά. Για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη του σκύλου μας να μασάει χωρίς να του δίνουμε κόκκαλα, θα πρέπει να αναζητήσουμε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Ανεξάρτητα από το τι δίνουμε στο σκυλί μας για μάσημα, πρέπει πάντα να επιβλέπουμε το σκύλο μας.

Τα ειδικά παιχνίδια για σκύλους, όπως είναι τα οδοντικά μασητικά, μπορούν να είναι εξαιρετικοί τρόποι για να ικανοποιήσουν την ανάγκη μασήματος του σκύλου μας.

Επιπλέον, στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά κόκκαλα από επεξεργασμένο δέρμα, κόκκαλα, που περιέχουν ασβέστιο και κάνουν καλό στα δόντια, καθώς sticks σε σχήμα κόκκαλου, που μπορούν να δοθούν στο σκύλο μας σαν λιχουδιές – σε διάφορα μεγέθη που είναι απόλυτα ασφαλή και μπορεί να καταναλώσει άφοβα κάθε σκύλος ανάλογα με το μέγεθός του, είτε είναι μικρόσωμος, είτε μεγαλόσωμος, όχι βέβαια σε απεριόριστες ποσότητες!

ΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε με τον κτηνίατρό μας, καθώς είναι βέβαιο ότι αυτός θα μας κατευθύνει σχετικά με τις καταλληλότερες και πιο ασφαλείς  εναλλακτικές επιλογές για το σκύλο μας.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία