Οι 5 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον κτηνίατρό σας εάν είστε ιδιοκτήτης σκύλου
Η πρόληψη για την υγεία του σκύλου μας είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές για να εξασφαλίσουμε ότι το κατοικίδιό μας απολαμβάνει μια όμορφη και μακρά ζωή. Όμως, ποιες είναι εκείνες οι ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνουμε στον κτηνίατρό μας για να βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος μας είναι υγιής και να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθενειών και τραυματισμών;
Παρακάτω αναφέρονται οι 5 πιο σημαντικές ερωτήσεις που ο ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να κάνει στον κτηνίατρο για να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να κρατήσει το σκύλο του προστατευμένο:
1. Πρέπει ο σκύλος μου να κάνει εξετάσεις; Ποιοι είναι οι απαραίτητοι ειδικοί έλεγχοι για την ανάδειξη «κρυμμένων» ασθενειών;
Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για τον έλεγχο ασθενειών. Ακόμα και τα κατοικίδια που δείχνουν χαρούμενα και υγιή μπορεί να έχουν κρυμμένα παθολογικά προβλήματα τα οποία εάν δεν ανιχνευθούν μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις, που μπορεί να είναι ακόμη και απειλητικές για τη ζωή. Έτσι, οι αιματολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητο να γίνονται όσο το δυνατό νωρίτερα έτσι ώστε η θεραπεία να είναι πιο εύκολη.
Έπειτα από κλινική εξέταση, εάν διαπιστωθούν συμπτώματα στο σκύλο, ο κτηνίατρος θα καθοδηγήσει τον ιδιοκτήτη για περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο.
2. Ποια εμβόλια πρέπει να κάνω στο σκύλο μου;
Οι βασικοί εμβολιασμοί γίνονται για την πρόληψη ασθενειών, οι οποίες μεταδίδονται εύκολα και εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά μπορεί να γίνουν έως και θανατηφόρες. Πολλές φορές, η αντιμετώπισή τους μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.
Βέβαια, κανένα εμβόλιο δεν εξασφαλίζει ανοσία 100%. Ωστόσο, αποτελούν ένα καλό μέσο πρόληψης και συνήθως εάν έχουν πραγματοποιηθεί σωστά και έγκαιρα, μπορούν να εξασφαλίσουν τις περισσότερες φορές ότι ο σκύλος μας θα εμφανίσει ηπιότερα συμπτώματα και θα ξεπεράσει πολύ πιο εύκολα κάποιες από τις νόσους τις οποίες καλύπτουν.
Υπάρχουν εμβόλια προαιρετικά και υποχρεωτικά. Όσον αφορά στα υποχρεωτικά εμβόλια, ισχύουν τα εξής:
Ο εμβολιασμός του σκύλου ξεκινάει σε ηλικία 1,5 μηνός (45 ημερών) περίπου. Στο σκύλο γίνονται 3 υποχρεωτικοί εμβολιασμοί με διαφορά 20 ημερών με ένα μήνα ο ένας από τον άλλον.
Το εμβολιακό πλάνο αφορά στα παρακάτω:
- 1ος εμβολιασμός
Πραγματοποιείται στις 45 ημέρες μετά τη γέννηση του σκύλου και προστατεύει από τη νόσο του Carre (μόρβα) και τον τύφο (παρβοϊός).
- 2ος εμβολιασμός
Γίνεται στις 11 με 13 εβδομάδες, ένα μήνα μετά τον πρώτο εμβολιασμό- και ενισχύει την προστασία από τα παραπάνω (νόσος του Carre και τύφος) και επιπλέον από την ηπατίτιδα και τη λεπτοσπείρωση.
- 3ος εμβολιασμός
Ο 3ος εμβολιασμός πραγματοποιείται κατά τη 14η με 17η εβδομάδα, ένα μήνα μετά το δεύτερο εμβολιασμό μετά τη γέννηση του σκύλου και προστατεύει από τη νόσο του Carre, τη λοιμώδη ηπατίτιδα, τον τύφο, τη λεπτοσπείρωση, καθώς και από τον ιό της λύσσας.
- Ετήσιος εμβολιασμός
Ο εμβολιασμός αυτός πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο ως αναμνηστική ενίσχυση για την προστασία από τις προαναφερθείσες νόσους.
3. Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι προληπτικές εξετάσεις για το σκύλο μου;
Οι ετήσιες εξετάσεις αίματος (μία ή δύο φορές το χρόνο για ορισμένα κατοικίδια ζώα) αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας έγκαιρης και πιο εύκολης θεραπευτικής αγωγής, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Η προληπτική φροντίδα είναι κρίσιμη για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Οι εξετάσεις αίματος που πρέπει να γίνονται περιλαμβάνουν κάποιες βασικές παραμέτρους από αιματολογικές, βιοχημικές παραμέτρους, καθώς και έλεγχο για κάποιες βασικές ασθένειες, όπως λεϊσμανία, ερλίχια, διροφιλάρια.
4. Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για το σκύλο μου και πόσο συχνά πρέπει να τον ταΐζω;
Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, είναι εξελιγμένα θηλαστικά. Αυτό σημαίνει ότι η φυσιολογία και βιοχημεία τους είναι ουσιαστικά τόσο περίπλοκη όσο και η ανθρώπινη. Έτσι, δεν υπάρχει μία γενικευμένη ιδανική διατροφή για όλους τους σκύλους.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες που αφορούν στην κατάλληλη διατροφή χωρίς όμως καμία να είναι απολύτως αποδεδειγμένη.
Το σώμα του σκύλου είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο. Υπάρχουν σκύλοι που έχουν άψογη φυσική κατάσταση καταναλώνοντας τροφές εμπορίου και άλλοι που απολαμβάνουν μία υγιή ζωή χωρίς να περιλαμβάνονται σιτηρά στην καθημερινή δίαιτά τους.
Η κατάλληλη διατροφή είναι μία υπόθεση δοκιμών η οποία όμως βασίζεται σε βασικές διατροφικές αρχές που πρέπει να γνωρίζουμε κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρο. Άλλοι παράγοντες που θα ορίσουν το τελικό διατροφικό πρόγραμμα του σκύλου μας είναι το μέγεθος, η ράτσα, η ηλικία, κ.α. Για παράδειγμα, τα στειρωμένα σκυλιά, θα πρέπει να τρώνε τροφές light, με χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Υπάρχουν άπειρες εταιρείες ζωοτροφών, σήμερα, στην αγορά, πρόκειται για ένα διαρκώς εξελισσόμενο τομέα. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή μίας καλής ποιότητας ξηράς τροφής ανάλογα με τον κάθε σκύλο (τρόποα χωής, ηλικία, σωματότυπος), αλλά και με την οικονομική δυνατότητα του ιδιοκτήτη- σε συνεργασία πάντα με τον κτηνίατρο είναι ιδανική για την ανάπτυξη κάθε ζώου.
5. Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για το σκύλο μου;
Το ιδανικό βάρος για το σκύλο μας εξαρτάται από τη φυλή και το μέγεθός του. Σαφώς, ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα κάνει τις αξιολογήσεις και θα προσδιορίζει ανά διαστήματα (καθώς μεγαλώνει) το ιδανικό βάρος του κατοικιδίου μας. Ανάμεσα στους ιατρικούς ελέγχους που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον κτηνίατρο, είναι και ο έλεγχος του βάρους. Με τον τρόπο αυτό, καθώς και σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, μπορεί να διαπιστωθεί αν ένας σκύλος παραμένει σε σωστά επίπεδα βάρους. Επιπλέον, ακουμπώντας το χέρι στα πλαϊνά του σώματος του κατοικιδίου, ακόμα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μπορεί να αφουγκραστεί τα πλευρά του. Σε διαφορετική περίπτωση, ο σκύλος πιθανό να είναι υπέρβαρος οπότε και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχετικός έλεγχος και ενδεχόμενη τροποποίηση της διατροφής του.