Εμβολιασμοί Σκύλου και Γάτας

Γιατί είναι απαραίτητο το εμβόλιο σκύλου και γάτας;

Το μητρικό γάλα που παρέχεται στα νεογέννητα σκυλιά και στις νεογέννητες γάτες αρκούν για να τα προστατέψουν περίπου για τις 8-12 πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Έπειτα χρειάζεται να χορηγηθεί το κατάλληλο εμβόλιο σκύλου και γάτας, για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Πρέπει να πάω στον κτηνίατρο για να εμβολιάσω το ζώο μου;

Το εμβόλιο σκύλου και  γάτας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να γίνεται από κτηνίατρο. Εκείνος θα εξετάσει το ζώο, και θα κρίνει αν είναι υγιές ή όχι. Μόνο εφόσον ένα ζώο είναι υγιές, μπορούμε να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό του. ΔΕΝ εμβολιάζουμε ποτέ άρρωστα ζώα.

Επιπλέον, μετά τον εμβολιασμό, αυτός καταγράφεται από τον κτηνίατρο στο βιβλιάριο του ζώου, στο οποίο περιέχονται οι εμβολιασμοί, οι αποπαρασιτώσεις, οι εργαστηριακές εξετάσεις και οι επεμβάσεις που τυχόν έχουν γίνει ή θα γίνουν στην πορεία της ζωής του ζώου. Το βιβλιάριο υγείας συνοδεύει το ζώο μας παντού και πάντα, σε όλη του τη ζωή. Ο κτηνίατρος, βάζει τη σφραγίδα του δίπλα από τα αυτοκόλλητα του εμβολίου.

Με τον τρόπο αυτό πιστοποιεί και διαβεβαιώνει ότι εξέτασε αρχικά το ζώο κλινικά, το βρήκε υγιές, στη συνέχεια προχώρησε στον εμβολιασμό του, ο οποίος έγινε με εμβόλιο που ήταν σωστά συντηρημένο, σε θερμοκρασία ψυγείου.

Τέλος, πιστοποιεί ότι ο εμβολιασμός δεν είχε κάποια παρενέργεια στο ζωάκι και πως όλα πήγαν καλά. Οποιοσδήποτε εμβολιασμός γίνεται από άλλο άτομο, που δεν είναι κτηνίατρος και δε φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή ενός κτηνιάτρου μπορεί να βλάψει την υγεία του κατοικίδιου σας και επιπλέον θεωρείται άκυρος. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ένας κτηνίατρος να βάλει τη σφραγίδα του στο βιβλιάριο ενός ζώου για λογαριασμό ενός εμβολιασμού, που δεν έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος.

εμβόλιο σκύλου

Ποιες είναι οι ασθένειες, που καλύπτει το εμβόλιο σκύλου;

  • Η παρβοεντερίτιδα (παρβοιός), γνωστή και ως «τύφος». Μια ιογενής μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί εμετούς, αιμορραγική διάρροια με χαρακτηριστική μυρωδιά και χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.
  • Η νόσος του Carre, γνωστή και ως «μόρβα». Μία επίσης ιογενής νόσος που εμφανίζεται με πυρετό, δακρύρροια, ρινικό έκκριμα και ανορεξία. Επιπλέον, μπορεί να έχει και νευρικά συμπτώματα.
  • Η λοιμώδης ηπατίτιδα, που οφείλεται σε λοίμωξη από τον αδενοϊό CAV-1 και προσβάλει το ήπαρ, τους νεφρούς, τα αγγεία και τα μάτια.
  • Η λεπτοσπείρωση, μία ζωοανθρωπονόσος, που μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από τον σκύλο στον άνθρωπο και προκαλεί σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.
  • Η λύσσα. Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη ιογενής ασθένεια που προσβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό όλων των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Εάν δεν γίνει σωστή πρόληψη, ή άμεση αντιμετώπιση σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό η λύσσα προκαλεί ακόμα και θάνατο. Ο εμβολιασμός για τη λύσσα στη χώρα μας είναι απόλυτα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ.

Ποιες είναι ασθένειες, που καλύπτει εμβόλιο της γάτας;

  • Σύνδρομο της ανώτερης αναπνευστικής οδού της γάτας. Είναι μια ιογενής ασθένεια που εμφανίζεται με ανορεξία, πυρετό, κατάπτωση και οφθαλμικά εκκρίματα. Προκαλείται από πολλούς και διάφορους ιούς και βακτηρίδια με κυριότερους τον ερπητοϊό της γάτας, γνωστός και ως ο ιός της ρινοτραχειίτιδας και τον καλυκοϊό. Σε ορισμένες περιπτώσεις το εμβόλιο αυτό είναι προαιρετικό.
  • Πανλευκοπενία της γάτας. Επίσης μία ιογενής λοιμώδης ασθένεια, που προκαλείται από κάποιον παρβοϊό. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τον ιστό που θα προσβάλει κατά περίπτωση ο ιός.
  • Ιογενής λευχαιμία της γάτας (FeLV). Ιογενής ασθένεια που εκδηλώνεται με ανορεξία, διάρροια και απώλεια βάρους. Η είσοδος του ιού στον οργανισμό γίνεται κυρίως από το φάρυγγα.
  • Επίκτητη ιογενής ανοσοανεπάρκεια της γάτας (FIV). Iογενής ασθένεια, που προκαλεί ευκαιριακές βακτηριακές λοιμώξεις και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Το εμβόλιο για τις νόσους FeLV και FIV ενδείκνυται κυρίως για γάτες που περιπλανώνται σε εξωτερικούς χώρους και εμπλέκονται σε καυγάδες με άλλες γάτες.
  • Λύσσα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι απαραίτητη η έγκαιρη πρόληψη και η αντιμετώπιση για τον ιό της λύσσας, καθώς αποτελεί μία νόσο ικανή να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Ο εμβολιασμός για τη λύσσα στη χώρα μας είναι απόλυτα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ.

εμβόλιο σκύλου

εμβόλιο σκύλου

Ποιο είναι το υποχρεωτικό εμβολιακό πρόγραμμα για το σκύλο;

Το εμβολιακό πρόγραμμα για το σκύλο είναι το εξής:

  • Ο πρώτος εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιείται κατά την 6η-8η εβδομάδα μετά τη γέννηση, δηλαδή σε ηλικία 45ημερών περίπου. Περιλαμβάνει προστασία από τη νόσο του Carre , τον αδενοιό (ηπατίτιδα) και τον παρβοιό (τύφο).
  • Ο δεύτερος εμβολιασμός, που ακολουθεί γίνεται 3-4 εβδομάδες μετά τον πρώτο, δηλαδή σε ηλικία 10-12 εβδομάδων και καλύπτει τις εξής ασθένειες: τη νόσο του Carre, τον παρβοιό, τον αδενοιό (ηπατίτιδα), τη λεπτοσπείρωση.
  • Ο τρίτος εμβολιασμός γίνεται σε ηλικία 14-16 εβδομάδων και παρέχει προστασία από τη νόσο του Carre, τον παρβοιό, τον αδενοιό (ηπατίτιδα), τη λεπτοσπείρωση και επιπλέον από τον ιό της λύσσας.
  • Ο τρίτος και τελευταίος εμβολιασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Ποιο είναι το υποχρεωτικό εμβολιακό πρόγραμμα για τη γάτα;

Η διαδικασία εμβολιασμού της γάτας είναι ακριβώς ίδια με εκείνη του σκύλου. Ακόμα και αν η γάτα δε βγαίνει τόσο συχνά από το σπίτι όσο ο σκύλος είναι απαραίτητο να μην αμελείται ο εμβολιασμός από τον ιδιοκτήτη.

Το εμβολιακό πρόγραμμα της γάτας περιλαμβάνει τους εξής βασικούς εμβολιασμούς:

  • Ο πρώτος εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιείται κατά την 9η-10η εβδομάδα, δηλαδή όταν η γάτα βρίσκεται περίπου σε ηλικία 2,5 μηνών
  • Ο δεύτερος και τελευταίος εμβολιασμός που ακολουθεί γίνεται 3-4 εβδομάδες μετά τον πρώτο, δηλαδή σε ηλικία 12-14 εβδομάδων, όταν η γάτα είναι ουσιαστικά 3,5 μηνών.

Μετά τον πρώτο κύκλο εμβολίων, είναι απαραίτητο να γίνεται επαναληπτικός εμβολιασμός κάθε χρόνο, τόσο στο σκύλο, όσο και στη γάτα για να διατηρείται ο τίτλος των αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρως η ανοσία των κατοικιδίων.

Εκτός από τα υποχρεωτικά εμβόλια, τα οποία ήδη προαναφέρθηκαν υπάρχουν και ορισμένα προαιρετικά εμβόλια, που μπορούν να γίνουν κατά περίπτωση τόσο στο σκύλο όσο και στη γάτα.

Ποιες είναι οι παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια ενός εμβολιασμού;

Συνήθως δεν παρατηρούνται παρενέργειες μετά από έναν εμβολιασμό. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι κάποια ζώα, το εμβόλιο «τα πιάνει», όπως λέμε χαρακτηριστικά λίγο περισσότερο. Αυτό όμως είναι κάτι, που δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσουν μια ελαφρά υπνηλία, να είναι λίγο πεσμένα-ίσως να έχουν και λίγο πυρετό για 1-2 μέρες.

Σκεφτείτε ότι κάθε φορά που κάνουμε ένα εμβόλιο είναι σαν να «βάζουμε» κατά κάποιο τρόπο μία νόσο στον οργανισμό του ζώου, προκειμένου αυτό να αποκτήσει ανοσία. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί κάποιο υποδόριο οίδημα στην περιοχή του εμβολιασμού σε περίπτωση που αυτός έχει γίνει κατά λάθος ενδοδερμικά και όχι υποδόρια. Αυτό όμως, μέσα σε λίγες μέρες, σταδιακά, υποχωρεί. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστεί αναφυλακτική αντίδραση, η οποία όμως αντιμετωπίζεται με την έγκαιρη παρέμβαση του κτηνιάτρου.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα το εμβόλιο από κάποιο κτηνίατρο. Αυτός είναι που θα σας ενημερώσει για τις τυχόν ήπιες παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν στο ζωάκι σας από τα έκδοχα του εμβολίου και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε οτιδήποτε σοβαρότερο. Σε κάθε περίπτωση δε χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία και σωστή συνεργασία με τον κτηνίατρό σας.

Επισκεφτείτε το κτηνιατρείο της Μαρκέλλας Χασιώτη και εμβολιάστε το μικρό σας φίλο.