Εμβόλιο κατά της Λεϊσμανίασης (Καλαζάρ)
Το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης για την υγεία του σκύλου μας. Η εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι μεγάλης αξίας, συντελώντας δραστικά στην αποφυγή μόλυνσης από τη νόσο, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από αυτή, εάν τελικά ο σκύλος νοσήσεις.
Τι είναι η λεϊσμανίαση;
Η λεϊσμανίαση είναι μία νόσος που προσβάλλει πολύ συχνά τους σκύλους και μεταδίδεται μέσα από τη φλεβοτόμο σκνίπα, η οποία έχει μολυνθεί από το παράσιτο – πρωτόζωο Leishmania infantum.
Στους περισσότερους, η λεϊσμανίαση είναι περισσότερο γνωστή ως «καλαζάρ» (kala azar).
Η λεϊσμανίαση απαντάται σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως και, εκτός από τους σκύλους, μπορεί να μεταδοθεί σε τρωκτικά, στην αλεπού, και, σπανιότερα, στον άνθρωπο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο, μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό άρθρο μας με τίτλο «Λεϊσμανίαση».
Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης;
Το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης δεν ανήκει στα υποχρεωτικά εμβόλια. Ιδανικά μπορεί να γίνει μετά την ηλικία των έξι μηνών- από εκεί και πέρα μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός ζώου.
Βέβαια, Όσο νωρίτερα χορηγηθεί τόσο μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από τη νόσο στο σκύλο που έχει εκτεθεί στη Leishmania infantum.
Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο;
Έπειτα από επιτόπιες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε σκύλους διαφορετικών φυλών, αναδείχθηκαν τα εξής:
- Ένας σκύλος που έχει εμβολιαστεί, έχει κατά 9,8 φορές μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξει κλινικά συμπτώματα σε σχέση με το μη εμβολιασμένο σκύλο.
- Οι πιθανότητες για την ανάπτυξη της νόσου είναι 5 φορές μικρότερες στο σκύλο που έχει εμβολιαστεί σε σχέση με έναν μη εμβολιασμένο σκύλο.
Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες κατέδειξαν ότι το εμβόλιο ελαχιστοποίησε το βαθμό επίδρασης της λεϊσμανίασης στον οργανισμό, ενώ μειώθηκαν οι βλάβες που προκαλούνταν στο σπλήνα και τους λεμφαδένες.
Γενικά, βέβαια, πρέπει να αναφερθεί πως τα εμβόλια κατάτων παρασίτων δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικά όσο αυτά έναντι των ιών. Ο εμβολιασμός ενάντια στη λεϊσμανίαση παρέχει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο προστασίας, όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα προληπτικά μέτρα, όπως είναι η κατάλληλη ανιπαρασιτική προληπτική αγωγή με προιόντα spot-on και αντιπαρασιτικά περιλαίμια.
Πώς δρα το εμβόλιο;
Το εμβόλιο ενθαρρύνει την παραγωγή ανοσοκυττάρων, προκειμένουν να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου για την επιτυχή αντιμετώπιση του παρασίτου Leismania. Η διενέργειά του- όπως και κάθε εμβολίου- μειώνει δραστικά τον κίνδυνο να νοσήσει ο σκύλος στην περίπρωση πραγματικής μόλυνσης.
Πώς γίνεται η χορήγηση του εμβολίου και τι θα πρέπει να προσέχουμε πριν εμβολιάσουμε το σκύλο μας;
Πρώτα από όλα πρέπει να αναφερθεί οπωσδήποτε ότι ΠΑΝΤΑ εμβολιάζουμε υγιείς οργανισμούς. Είναι λάθος να εμβολιαστεί ένας οργανισμός που νοσεί. Δεν μπορούμε δηλαδή να εμβολιάσουμε ένα σκύλο, που έχει ήδη προσβληθεί από τη λεϊσμανίαση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει, πριν τη διενέργεια του εμβολιασμού, να πραγματοποιηθεί αιμοληψία και εξέταση, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν το ζώο μας νοσεί. Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι αρνητικό, τότε, μπορούμε να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό του ζώου.
Επίσης, πριν τη διαδικασία του εμβολιασμού, θα πρέπει να έχει γίνει αποπαρασίτωση.
Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες των σκυλιών να συμβουλευτούν τον κτηνίατρο, προκειμένου να ληφθούν μέτρα με σκοπό την προστασία τους από τις σκνίπες, τους ψύλλους, καθώς και τα τσιμπούρια.
Αυτή τη στιγμή στο εμπόριο υπάρχουν εμβόλια από δύο εταιρείες, τη VIRBAC και την MSD. Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο γίνεται υποδόρια, κάτω από το δέρμα του ζώου.
Όσον αφορά στο εμβόλιο της εταιρείας VIRBAC, που κυκλοφόρησε πρώτο, αρκετά χρόνια νωρίτερα, ισχύουν τα εξής:
- Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να πραγματοποιείται σε 3 δόσεις.
- Η χρονική απόσταση ανάμεσα στις δόσεις είναι 3 εβδομάδες με 1 μήνα.
- Η ανοσοποιητική δράση του ξεκινάει 28 ημέρες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό.
- Η ισχύς του εμβολίου διαρκεί για περίπου 1 χρόνο.
Όσον αφορά στο εμβόλιο της εταιρείας ΜSD, που κυκλοφόρησε πιο πρόσφατα, αρκεί μία μόνο δόση την πρώτη φορά, που εμβολιάζεται κάθε ζώο, αλλά και μία αναμνηστική δόση, που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Υπάρχουν επιπλοκές από το εμβόλιο;
Δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπλοκές μετά τη διαδικασία εμβολιασμού κατά της λεϊσμανίασης στο σκύλο. Ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα αφορά σε κνησμό που εντοπίζεται στο σημείο όπου έγινε η ενέσιμη έγχυση του φαρμάκου. Η συγκεκριμένη αντίδραση θα εμφανισθεί σε 1 στους 10 σκύλους που υποβάλλονται στον εμβολιασμό. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες.